
המדריך השלם והקליל לבחירת מצלמה - חלק שני
האם לקנות את המצלמה עם עדשת הקיט?
הקיט היא העדשה הבסיסית שמגיעה עם המצלמה ובעיקר במצלמות בסיסיות, המלצה שלי – לא. אני קניתי עם הקיט ברוב גאונותי ואחרי כחודשיים, כבר בקושי היא ראתה אור שמש, קשה להגיע לתוצאות טובות עם ציוד בסיסי ביותר. אבל אם אתם מאוד לחוצים בכסף וזה האופציה היחידה שיש לכם אז יש לזה גם יתרונות אחדים -במשקל ובמחיר.
האם סוג המצלמה קובע?
כן ולא (בעיקר כן) תמיד תוכל/י להוציא תמונות עם מצלמת כיס שמישהו הוריש לך אבל התוצאות בהתאם ובהקבלה לחובבי המשלים- מצלמה ביתית היא כמו קורקינט אתה יכול ליסוע אתו אבל עד גבול מסוים. מצלמה חצי מקצועית היא רכב קטן וחביב שכבר ייקח אתכם רחוק בנוחות יחסית, ומצלמות מקצועיות הם המקבילה של רכבי מנהלים (תמיד יהיה רכבי מרוץ אבל אם יש לכם 30000 ש"ח מיותרים למצלמה אשמח מאוד להיות חבר שלכם). אבל (וכאן מגיע האבל הגדול) צלם מקצועי חמוש במצלמת מתחילים שמכיר את המצלמה ויודע מה הוא עושה יהיה עדיף עשרת מונים מצלם נטול ידע עם מצלמת פאר בשיווי של 50,000 זוזים, אל תרוצו לקנות לפני שתלמדו את בסיס הצילום ותבינו מה חשוב לסגנון שאתם רוצים לאמץ.
קרופ או פול פריים? (APS-C or full frame)
נתחיל בפירוש המילים הארמיות האלה קרופ- חתוך. פול פריים- מסגרת מלאה. המושגים מתייחסים לגודל החיישן, ומקורם בזמן שלמצלמות היה עדיין פילם (לא אלה האפורים עם האף הארוך) חיישן הפול פריים הוא בגודל 35mm והקרופ קטן יותר פי 1.5 או 1.6. המצלמות המקצועיות בדרך כלל יהיו בעלי חיישן פול פריים שמפאת גודלו מקבל יותר אור (יותר שטח לקליטת האור) והיתרון יהיה בתנאי תאורה גרועים, קבלת תמונות רחבות יותר, ועומק שדה רדוד יותר בצמצמים פתוחים (עומק שדה רדוד הוא טשטוש הרקע שלא בפוקוס הנקרא בעגה המקצועית – "בוקה" לא ניכנס להסבר הפיזיקלי מאחורי הענין בעיקר כי אין לי עצבים אבל גם כי זה לא המקום, ועיינו בערך זה בהרחבה בהמשך). היתרון של הקרופ מהצד השני הוא מחירים עממים יותר ומשקל הרבה יותר קל- ככה שאם המשקל חשוב לכם קחו את זה בחשבון. עדשות של פול פריים יתאימו לקרופ ולא להיפך, (לא להתפתות לנסות יש סיכוי שזה עלול להזיק למצלמה שברשותכם) וכן יש לזכור שעדשה של 100mm לצורך הדוגמא על קרופ תהיה 150mm (בערך - תלוי בסוג חיישן הקרופ, על קנון לצורך הדוגמא האורך מוקד יהיה 160mm). נדבר בהרחבה יתירה על עדשות בהכרת גוף המצלמה ואתם מוזמנים לקפוץ לשם אם אתם מעוניינים ללמוד עוד.
איזה עדשה לקנות?
למעט הקיט שהזכרנו לעיל הטווחים הוורסטיליים (רב-שימושיים / גמישים) והנפוצים הם: לקרופ 17-50 (2.8) ו75- 300 ולפול פריים 24-70 ו70-200 שניהם בעלי מפתח צמצם 2.8 ישנם גם גרסאות של 4 (כאן המקום לציין שהעדשות האלה בהחלט אינם זולות). וגם כאן הכל תלוי בצורך שלכם! צלמי ציפורים לא יקנו עדשות רחבות וצלמים של אדריכלות לא ישתמשו ב70-200. צמצם על קצה הקלשון: מפתח צמצם - f הוא עד כמה פתוח יכול להיפתח צמצם העדשה (ביחס לאורך המוקד). והיוצא מזה כמות האור הנכנסת שגדלה יותר, אנו נעדיף מפתח צמצם פתוח ככל הניתן (מספר נמוך לדוגמא 1.8 ו2.8) מהסיבות הפשוטות שככל שיותר אור נכנס כך נוכל לצלם במהירות תריס יותר גבוהה ולהקפיא תנועות מהירות, נוכל לצלם בתנאי תאורה קשים יותר, ולקבל עומק שדה רדוד יותר (הרקע שלא בפוקוס יהיה יותר מטושטש ונעים לעין). ולגביה עדשות קבועות (פריים) ללא יכולת של זום ישנם מספר עדשות מומלצות למתחילים הפשוטה מביניהם והנותנת תמורה מעולה למחירה היא ה50mm 1.8.
ואיזה כרטיס זיכרון?
חשוב מאוד לקנות כרטיס זיכרון מהיר! ולהקפיד שמהירות הכתיבה (write) תהיה מהירה ולא רק הקריאה (read), והסיבה היא שאם אתם מצלמים בraw (וכאן הכוונה לקובץ הגולמי שמתקבל מהחיישן והניתן לעריכה נרחבת יותר לאחר מכן) תמונה בודדת יכולה לשקול כ30mb. כרטיס במהירות כתיבה של 25mb עלול להגביל את מהירות הצילום שלכם לתמונה אחת בלבד לשנייה! ולגרום לכם לאבד פריימים חשובים ואת צלילות דעתכם. המלצה שלי- נסו לקנות כרטיס של 32gb ומעלה ולכוון ל128gb, כשאתם מצלמים בraw המקום נוטה להיעלם במהירות ובטח אם נתתם עיניכם בווידאו למינהו ולסוגיו השונים.
Yosefus Flavius
כותב הבלוג